Demokratin tar inte de enkla vägarna

”Utifrån ett politiskt och humanistiskt perspektiv på frihet blir demokratin oerhört viktig. De mänskliga rättigheterna är ett sätt att reglera staters makt över enskilda individer.

Demokrati försvarar vår rätt att uttrycka oss och vår rätt att leva såsom vi själva vill men under styrning av majoritetens vilja. Därmed blir den politiska friheten en fråga om folkstyre. Den nödvändiga byråkratin kommer att balansera mellan självgodhet och samhällsnytta. Lagen om gynnsamhet gäller även här.

Valfriheten i en demokrati ska göra samhället öppet och gynna både nyskapande och bevarande, självständighet och samverkan. I denna mångfald kommer vi att få se även de som uttalar hot mot demokratin.

Kampen mellan att bevara egna fördelar står emot viljan till en förändring som gynnar utvecklingen och som skapar ett samhälle för alla. Det kan innebära att man för stunden hamnar i en konflikt som ruckar på den egna bekvämligheten men de som förändrat och förbättrat världen har sällan tagit bekväma vägar.”

Ur min kommande bok Succébo, tyckte citatet passade bra så här i valtider.

Börje Peratt

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s