Börje Peratts kammarspel för teatern: Fru Josefin, utgiven som bok

Fru Josefin - kammarspel för teatern av Börje Peratt

Fru Josefin – kammarspel för teatern av Börje Peratt

Börje Peratts manus till Fru Josefin har äntligen tryckts upp i ett första reviewformat och blivit en liten bok (2014-12-05).

Tre vänner firar sen julafton då alla andra gått och lagt sig, mot gryningen juldagens morgon utväxlas nya ”paket” ingen vill ha.

Ur förordet
Fru Josefins dramatiska form, kammarspelet och dess dramaturgiska uppbyggnad har August Strindbergs tragedi Fröken Julie (1888) som förebild.
Förebilden till Josefin är en av alla dessa hästtjejer som drömmer om en egen hästgård.
Om vi placerar in drömmen i en historia i modern tid vad skulle då kunna ske mellan en likt fröken Julie beskaffad högre stånds kvinna och en man av folket? Detta är utgångspunkten i ”Fru Josefin”. Vi har en hästgård istället för ett gods. En fader, företagare och patriarkalisk gestalt där dottern är hans ögonsten.

Pjäsen hade urpremiär mellandagarna 2012-2013

Formen är densamma som i Fröken Julie koncentrerad till ett dygn vid en högtid men istället för midsommarafton utspinner sig dramat under Julaftons sena kväll och in i Juldagens morgon. Liksom i Fröken Julie är det tre gestalter på scenen. Fru Josefin. Hennes man Jack (mannen av folket) samt deras gemensamma vän Katrin. Josefins pappas ande svävar över scenen.

Precis som ”Fröken Julie” avhandlar sin egen tids livssituation och relationsproblematik mellan man, kvinna och människor med helt olika bakgrund, avhandlar ”Fru Josefin” en livssituation och relationsproblematik mellan människor med olika bakgrund och förutsättningar.

Börje Peratt

Länkar
Fru Josefin hemsida
Fru Josefin trailer Youtube
Bokus.
Börje Peratt officiell hemsida

Lämna en kommentar